Zaftra AZT 250 SC

Fungicid namijenjen suzbijanju biljnih bolesti u ratarstvu i povrćarstvu.

Djelatna tvar:         azoksistrobin 250 g/L
Formulacija:          koncentrat za suspenziju (SC)
Registracija:          UP/I-320-20/18-03/03
Proizvođač:          Syngenta Crop Protection AG
Pakiranje:              100 mL, 250 mL, 1 L

 

 

Azoksistrobin je vodeći fungicid u zaštiti bilja sa vrlo širokim spektrom djelovanja, registriran u Hrvatskoj za veliki broj kultura: uljana repica, krumpir, šećerna repa, krastavac, dinja, tikvice, rajčica, paprika, patlidžan, luk, poriluk, češnjak, mrkva, kupus, jagoda, šparoga, grah, grašak, salata, artičoka, peršin, celer, hmelj.

Azoksistrobin pored fungicidnog djelovanja ima i vrlo povoljan utjecaj na metabolizam biljaka (obično vidljivo kao intenzivnije zelenilo bikjaka) što povoljno utječe na kakvoću i visinu prinosa.

ZAFTRA AZT 250 SC je originalni proizvod Syngente na bazi azoksistrobina. ZAFTRA je nepogrešivi dio svakog programa zaštite krumpira, uljane repice i povrćarskih kultura zbog širokog spektra djelovanja, utjecaja na kakvoću i prinose, prikladnih karenci te prihvatljivosti rezidua širom Europe i svijeta.

 

PRIMJENA

KRUMPIR

ZAFTRA sadrži azoksistrobin, jednu od najboljih djelatnih tvari za suzbijanje koncentrične pjegavosti lista (Alternaria solani). Prskati preventivno u dozi od 0,5 L/ha. U programu je ZAFTRA izvrstan partner NARITI pa je primjereno naizmjenično prskanje s ova dva pripravka.

Treba uzeti u obzir da NARITA ima dobar kurativni učinak, dok ZAFTRA djeluje uglavnom preventivno.

ZAFTRA se može koristiti u programu s MONCUT-om za kontrolu bijele noge krumpira.

Doza MONCUT-a u takvom programu je 0,2 L/tonu sjemena, a ZAFTRA 1-2 L/ha. ZAFTRA se primjenjuje kod sadnje tako da se tretira samo brazda (tlo), gomolji moraju ostati netretirani. U tu svrhu potrebno je pravilno opremiti sadilicu krumpira.

ULJANA REPICA

Najopasnija bolest uljane repice je bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum), koju ZAFTRA iznimno dobro suzbija. ZAFTRA se može koristiti sama (u dozi od 1 L/ha od početka do kraja cvatnje) a najbolje je korištenje u kombinaciji s PROTENDOM ili ULYSSESOM:

  • ZAFTRA 0,6 L/ha + PROTENDO 0,4 L/ha
    ili
  • ZAFTRA 0,6 L/ha + ULYSSES 0,4 L/ha.

Učinkovitost, a posebno pouzdanost u svim vremenskim uvjetima, povećava se dodavanjem okvašivača STICMAN:

  • Kod potrošnje vode do 300 L/ha dodati 0,1 L/ha.
  • Kod potrošnje vode >300 L/ha dodati 0,15 L/ha.