Vintec

Biološki fungicid namijenjen suzbijanju biljnih bolesti u vinogradarstvu.

Djelatna tvar:         Trichoderma atroviride soj SC1 150 g/kg
Formulacija:          vododispergirajuće granule (WG)
Registracija:          UP/I-320-20/18-03/79
Proizvođač:          Bi-PA NV
Pakiranje:              4 X 50 g, 100 g

 

Uzročnici bolesti drva vinove loze odnosno apopleksije vinove loze (=AVL)
su mnoge gljive koje se naseljuju u trsju. Neke gljive su češće u mladim nasadima, a neke u starijim vinogradima. Kompleksi simptoma infekcija različitim vrstama gljiva poznati su kao Petrijeva bolest, ESCA, BDA. Bolesti drva vinove loze uzrokuju klorozu i venuće lišća, poremećen razvoj drva vinove loze, pojavljuju se karakteristični tamniji nekrotični dijelovi na presjecima trsova. AVL često se sporo razvija, ali loza može i brzo uginuti. Vinogradari često ne obraćaju dovoljno pozornosti na AVL, iako ekonomske štete mogu biti veće od 30% (utjecaj slabog rasta vinove loze, nekroza i kloroza lišća, troškovi sadnje novih trsova).

Iako su već zaraženi gljivama koje prouzrokuju AVL, vinogradi dugo izgledaju zdravi, a dok izbije AVL obično je već kasno. Prve godine nakon sadnje su, osim npr. u slučaju Petrijeve bolesti, rijetko vidljivi simptomi propadanja trsja. Vidljivi simptomi obično se ne razviju do 8-10 godina nakon sadnje. Agroekonomski aspekti (propadanje trsova, neujednačena kvaliteta grožđa pri zamjeni propalih trsova,…) fenomena AVL su nedvojbeno izrazito nepovoljni. Što se percepcije vinogradara tiče, AVL je teško razumljiva, teško pravovremeno vizualno prepoznatljiva, a samim time i mjerodavno uvažena. Ispravno postupanje s AVL zahtijeva potpuno nove strategije zaštite vinove loze: promjene standardnih navika, npr. uvođenje tretiranja već zimi, mjesecima prije pojave znakova bolesti, te strateško dugoročno provođenje odgovarajućih mjera (adekvatan i zdrav sadni materijal, pravilna rezidba, pravilno “čišćenje” ili uklanjanje orezanog materijala iz vinograda te odgovarajuću zaštitu rana nakon rezidbe.

VINTEC – ZAŠTITA ULAZNIH MJESTA (UREZNIH RANA) GLJIVA UZROČIVAČA AVL
Malo je kemijskih i bioloških sredstava dostupno za AVL (u prošlosti je najučinkovitije sredstvo bio sada zabranjeni Na-arsenit). Kao biološki agens, VINTEC je pokazao najbolju učinkovitost u smanjenju problema s AVL u brojnim istraživanjima i testovima na institutima i fakultetima u EU. VINTEC je biološki pripravak na bazi Trichoderma atroviride (soj SC1). Trichodermae su antagonističke gljive prisutne u prirodi. Trichoderma atroviride (soj SC1) u VINTEC-u je jedina gljiva iz roda Trichoderma koja je prirodno prisutna u drvu, dok su sve ostale gljive (i sojevi) iz roda Trichoderma prirodno prisutne u tlu.

i stoga se obično koriste za biološku kontrolu bolesti, koji se prenose preko tla.

VINTEC – MEHANIZAM DJELOVANJA

U usporedbi s drugim biološkim sredstvima i također u usporedbi s konvencionalnim SZB, VINTEC-a ima izvanredno dobra svojstva i učinkovitost.

KLJUČNI MEHANIZMI DJELOVANJA:

Antagonizam

Prskanjem preko rana nakon rezidbe, Trichoderma u VINTEC-u kolonizira drvo vinove loze >10X brže od svih ostalih vrsta (i sojeva) gljive Trichoderma. Time se sprječava pristup hrani i razvoj AVL patogena.

Antibioza (dvojni mehanizam)

Encimatska antibioza: Enzimi Trichoderme VINTECA razgrađuju uzročnike u kontaktu ili u neposrednoj blizini, uključujući i hife i djelomično spore.

BlastProtect antibioza: Pokusi su pokazali da VINTEC hife razgrađuju hife i spore patogena čak i na udaljenosti do nekoliko centimetara.

Mikoparazitizam

VINTEC mikoparazitira hife uzročnika tako što izravno djeluje na hife uzročnika. Trichoderma atroviride (soj SC1) prerasta/omata patogene i parazitira uz pomoć enzima poput kitinaza koji razgrađuju stanične stijenke.

ČUVANJE – SKLADIŠTENJE

VINTEC sadrži žive organizme, stoga je važno pridržavati se preporuka za skladištenje. Ako se VINTEC čuva na temperaturi od 0-4°C, rok trajanja je minimalno 2 godine, a ako se čuva na sobnoj temperaturi proizvod je učinkovit najmanje 6 mjeseci.

EKONOMIČNOST KORIŠTENJA VINTECA

Vinogradari nisu sigurni oko potrebe mjera protiv AVL, jer su to isključivo preventivne mjere. Istraživanja pokazuju da gospodarske štete zbog posljedica bolesti drva (lošija kvaliteta grožđa, manji urod, propadanje trsova, …) mogu biti vrlo velike. Troškovi zamjene propalih trsova u vinogradu su visoki: u Francuskoj je kalkulativni trošak po trsu najmanje 10 € po trsu.

Ocijenite ekonomičnost korištenja VINTEC-a u svom vinogradu putem:

https://belchim.hr/Vintec-application/

PRIMJENA

RASADNIK VINOVE LOZE

VINTEC se može koristiti u tri razdoblja proizvodnje sadnica vinove loze:

  • HIDRATACIJA:
    Kratka dezinfekcija prskanjem ili namakanjem reznica podloga i plemki (otopina s 2g/L VINTECA).
  • PRIJE SADNJE
    Prskanje ili namakanje cijelih biljaka u otopini s 2g/L VINTECA.
  • NAKON ODABIRANJA:
    Prskanje ili namakanje cijelih biljaka u otopini s 2g/L VINTECA.

Temperatura i pH vode u smjesi za prskanje ne utječu na učinak VINTECA. Korištenje VINTEC-a kompatibilno je s termoterapijom u rasadniku, budući da VINTEC dobro djeluje čak i na temperaturama oko 50°C, što je ciljna maksimalna temperatura za termoterapiju u rasadniku.

VINOGRADI

APOPLEKSIJA VINOVE LOZE

Doza: 2 g/L vode, maksimalna količina vode 200 L/ha, maksimalna doza VINTEC 200 g/ha. Najbolje je prskati što prije nakon rezidbe (rane je potrebno dobro poprskati) u vrijeme mirovanja vinove loze, najkasnije prije početka pupanja. VINTEC je pokazao dobre rezultate čak i kod prskanja na niskim temperaturama. Dakle, kod prskanja nakon rezidbe u jesen, kada su temperature često ispod 0°C, potrebno je samo paziti da temperature tijekom dana prskanja budu >10°C i da nema kiše ili mraza 24 sata, te da je relativna vlažnost zraka najmanje 70 % . Dopuštena su najviše dva prskanja po sezoni. Drugo prskanje ima smisla samo u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta (preniske temperature, kiša i sl.).

SIVA PLIJESAN VINOVE LOZE

Doza je do 200 g/ha. VINTEC se može koristiti samostalno protiv sive plijesni. Međutim, najbolji rezultati se postižu ako se prvo koristi ZENBY a zatim VINTEC. Takav program minimizira problem rezidua i smanjuje rizik od razvoja otpornosti na sivu plijesan na standardne botriticide. Učinak VINTEC-a na druge patogene također potiče optimalno zdravstveno stanje loze.

Učinkovitost, a posebno pouzdanost u svim vremenskim uvjetima, povećava se dodavanjem okvašivača STICMAN:

  • Kod potrošnje vode do 300 L/ha dodati 0,15 L/ha.