RAPSAN

Zemljišni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u uljanoj repici.

Djelatna tvar:         metazaklor 500 g/L
Formulacija:          koncentrat za suspenziju (SC)
Registracija:          UP/I-320-20/17-03/176
Proizvođač:          GLOBACHEM N.V.
Pakiranje:              5 L

 

SVOJSTVA

RAPSAN je selektivni zemljišni herbicid za Suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova. Usvaja se preko korijenskog sustava biljaka koje niću i sprječava daljnji rast. Ima široki spektar djelovanja na širokolisne i neke travne korove. Adekvatne kombinacije s drugim herbicidima, prilagođene kulture i korovu, omogućuju cjelovita rješenja.

 

PRIMJENA

Za uljanu repicu na raspolaganju je mali broj aktivnih tvari. Metazaklor (sam ili u kombinaciji sa drugim aktivnim tvarima) predstavlja glavni alat za suzbijanje korova u uljanoj repici.

RAPSAN se koristi prije nicanja, najbolje do 48 sati nakon sjetve ako ima dovoljno vlage za brzi ponik, ili malo kasnije u sušnijim uvjetima kada je nicanje repice sporo.

U slučaju kad se nakon sjetve očekuju nepovoljni uvjeti (suša ili vrlo intenzivna kiša), RAPSAN se može koristiti i nakon nicanja kad repica ima najmanje puno razvijene kotiledone odnosno u fazi 1-3 prava lista. Rapsan je registriran i za primjenu do 9 lista uljane repice: u tim kasnijim terminima primjeniti Rapsan samo ako je usjev u dobroj kondiciji a vremenski uvjeti normalni.

Doza: 1,5 l/ha.

Ograničenje: smije se koristiti najviše jednom u tri godine na istoj površini.

OIL SEEDPRO preporuka

RAPSAN dobro djeluje na veliki broj korova (Polygonum convolvulus, Stellaria media, Amaranthus retroflexus, Lamium spp., Matricaria spp., Senecio vulgaris, Solanum nigrum, Aphanes arvensis, Veronica hederifolia, Veronica persica, Veronica arvensis, Apera spica-venti, Poa annua idr.).

Najpouzdanija kombinacija sa iznimno širokim spektrom je:

  • RAPSAN 1,25-1,5 L/ha + CLEMATIS 0,25-0,33 L/ha
  • CLEMATIS dopunjuje spektar djelovanja RAPSANA:
    • Najznačajnija prednost je odlično Suzbijanje priljepače (Galium aparine) i rusomače (Capsella bursa-pastoris) i dodatno suzbijanje drugih krstašica kao što su poljska čestika (Thlaspi arvense) i vrste Sysimbrium spp..
    • CLEMATIS je zemljišni herbicid i traži dobru pripremu zemljišta i dobro prekriveno posijano sjeme, ali u grupi zemljišnih herbicida je jedan od najotpornijih na sušu.
    • CLEMATIS se može koristiti isključivo prije nicanja uljane repice.